Zdravotne znevýhodnení získavajú pracovné zručnosti pre výrobu šperkov

23.03.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 23. marca (TASR) - Krajské poradenské centrum (KPC) združení na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Prešovskom kraji, ako nezisková organizácia so sídlom vo Vranove nad Topľou, realizuje od decembra ...
Štyria zverenci KPC sa počas deviatich mesiacov intenzívne pripravujú na budúce povolania v oblasti výroby šperkov.
"Projekt realizujeme od decembra 2009 s pomocou príspevku nadácie v hodnote 6000 eur. Jeho ukončenie je naplánované na záver augusta tohto roka, " uviedol pre TASR riaditeľ KPC Tomáš Miňo. Ako informoval, pre oblasť výroby keramických a sklenených šperkov sú školení štyria ľudia. "Naším zámerom je, aby získali dostatočné pracovné návyky a zodpovedajúcu zručnosť, " vysvetlil Miňo. Do akej miery sa to v súvislosti s ich zdravotným hendikepom podarí naplniť, je podľa jeho slov zatiaľ predčasné hovoriť.
S technikou výroby prsteňov, náušníc, náhrdelníkov či náramkov sa oboznamujú aj dve osoby s mentálnym postihnutím. "V jednom prípade ide o ľahší v druhom o ťažší stupeň zdravotného znevýhodnenia, " poznamenal Miňo. Okrem nákupu potrebného materiálneho vybavenia sú z prostriedkov projektu financované aj konzultácie odborného lektora, ktorý má na starosti odbornú stránku vzdelávania v podobe pracovných postupov a výtvarných návrhov.
KPC vzniklo v roku 2006 na podnet miestnych združení na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Prešovskom samosprávnom kraji. Jeho hlavným poslaním je poskytovať pomoc a prevenciu, sociálne, všeobecné ako aj špecializované poradenstvo pre zdravotne znevýhodnených občanov a ich rodiny nachádzajúce sa v nepriaznivej sociálnej situácii.
 

Vyberte región